VAPE / E-sigarett Guide For Nybegynnere - SmokeLab

Vaping tar røyke verden med storm og for deg som lurer på om dette er noe du vil starte med har vi laget den komplette "nybegynner guiden" slik at du enkelt kan komme i gang. Denne guiden tar deg gjennom en komplett steg-for-steg for hva du skal tenke på når du skal starte med vaping, enten det er med en MOD, POD eller e-sigaretter (disposable vape). 

I denne guiden tar vi for oss alt fra historien bak e-sigaretter til hvordan du velger din første 'mod' i tillegg til å gjøre deg kjent med alle deler og utstyr, og sist hvordan de passer sammen. Guiden består av tre deler:

 1. Hva er vape / hva er vaping?
 2. Vaping utstyr: Velg riktig vape for deg
 3. Vaping smak (e-juice / e-smak)

Del 1: Hva er vaping?

Enkelt forklart er "vaping" en moderne form for røyking og et alternativ for tradisjonelle sigaretter.

Under en vape sesjon inhalerer man som regel en nikotin fylt smak i form av "e-smak" eller "e-juice". Smaken, som er en form for væske, blir varmet av en elektrisk enhet som i sin tur lager røyken man inhalerer.

Vape enheter kommer i ulike modeller, størrelser og typer. To av de mest kjente typene er e-sigaretter og mods. Hver av disse består som regel av et varme element, forbrenningsmaterial som danner røyken, batteri og en tank som holder e-væsken, også kjent som e-juice (smaken).

Materialet som danner røyken er lagt rundt varmematerialet (coil) for å absorbere smaken, og danner selve røyken når man inhalerer under bruk. 

E-sigarett røyking og vaping

Hvordan vaper jeg?

Du trenger et par ting for å starte å vape, men i dens enkleste form kan du kjøpe en e-sigarett ment for engangsbruk slik at du kan kaste den når du har brukt opp e-smaken. 

For en litt mer avansert vaping enhet kan du ta en titt på våre MODs og PODs her! Her vil du finne alt du trenger for å kome i gang med vaping. Vi selger MOD og PODs til den mer erfarne (GeekVape Aegis 2) og nybegynneren (Nord 2). I tillegg til å kjøpe en mod eller pod må du også kjøpe e-smak / e-juice til din vape, og det får du gjort her!

Når du har din vape enhet og smak gjenstår det å fylle din vape enhet med smak (se instruksjonsboken som følger med din vape). Etter at du har fylt din vape med smak kan du begynne å røyke. Når du skal røyke med vape inhalerer du som når du røyker en tradisjonell sigarett, men mest sannsynlig er du nødt til å trykke ned en knapp for å produsere varme og røyk. Vi anbefaler at du ikke trykker på knappen når du ikke inhalerer da det kan brenne coil enheten i din enhet.  

I sin enkleste form finnes det to kjente vape røyke metoder:

 1. Mouth to Lung (MTL Vape): De aller fleste som røyker tradisjonell røyk vil bruke en 'Mouth to Lung' røyke metode hvor man inhalerer røyken inn til munnen, for så å kontrollert inhalere videre til lungene på grunn av den intense røyken. 
 2. 'Direct to Lung' (DTL Vape) er mer vanlig for de som røyker vape og er prosessen hvor man inhalerer direkte ned til lungene. Vanligvis er det fordi vape røyk ikke er like intens som tradisjonell røyk.

Del 2: Vaping Utstyr

I all hovedsak kan du i dag velge mellom fire hovedkategorier:

 1. Start pakker
 2. Mods
 3. Pods
 4. E-sigaretter (engangsbruk / disposable)

Start pakker: Du har kanskje lyst til å sette i gang med vaping men er usikker på hva du trenger å kjøpe? Da er vape starter pakke det perfekte stedet å begynne. Her kjøper du den start pakken du ønsker, legger til e-smak / e-juice også er du så godt som i mål med det du trenger for å starte med vaping. 

Mods: Mods kan også kjøpes i pakker så du får med alt du trenger for å sette i gang, men de er som regel i større i størrelse og byr på mer trekk styrke. Mods kan som regel brukes i lengre sesjoner da det følger med større batteri og du får laget større mengder med røyk når du bruker en mod. Noen MODs kjøpes uten tank og batterier som du da må kjøpe separat. Dette er enheter som er egnet for de med mer erfaring eller som er mer entusiastisk til vaping. 

Pods: Pods er det seneste og "hotteste" innen vaping. Disse opererer i lik grad som starter kits men har som regel en mindre "form" (mindre i størrelse og tyngde). Du kan få tak i to type pods:

 1. "Lukket system": Disse kommer som regel med e-smak allerede fylt i PODen. Du røyker opp e-smaken og kvitter deg med PODen etter bruk.
 2. "Åpent system": Disse kommer uten e-smak. Her kjøper du selv e-smak og fyller PODen med smak. Du kvitter deg ikke med PODen, men fyller på med smak når du går tom. 

E-sigaretter (engangsbruk): E-sigaretter ment for engangsbruk er den enkleste formen for vaping. Dette er små enheter hvor smaken kommer fylt i enheten. Grunnen til at disse har tatt av i popularitet er at de er veldig små, enkle å ta med seg og veldig lett å bruke. De brukes også ofte av folk som ønsker å slutte da de brukes til å trappe kontrollert ned. 

Her vil veldig mange enheter som er ment å kastes etter bruk komme med e-smak som tilsvarer ca. 600 trekk per enhet. Denne typen e-sigaretter passer perfekt dersom du ønsker å utforske med ulike smak da du kan kjøpe flere enheter i forskjellige smak. 

Del 3: Hvordan velge rett e-smak?

Nå har du kanskje valgt smak til din MOD eller e-sigarett, bra jobbet! Det neste du skal gjøre i prosessen for å starte med vaping er å velge e-smak til din mod eller pod. Det finnes hundrevis av forskjellige e-smak til vaping, og vi i SmokeLab Norge tilbyr et bredt utvalg av smak fra verdens kjente merkevarer som Atomic, Vampire Vape, Charlie´s Chalk Dust, Dinner Lady og fler. Trykk her for å kjøpe e-smak. 

E-smak for e-sigaretter (mod, pod)

Hva er e-smak laget av?

Som nevnt er det viktig å vite hva e-smak er laget av før du velger rett smak for deg, og den gode nyheten er at e-smak er laget av få primære ingredienser du trenger å forholde deg til:

 • Nikotin (Vi tilbyr mange e-smak uten nikotin)
 • Vegetabilsk glysering (VG)
 • Propylenglykol (PG) - finnes i alt fra brus til reseptbelagte legemidler 
 • Smakstilsetning

De aller fleste forstår seg på nikotin og smakstilsetning, men det er veldig viktig at man forstår konseptet rundt VG og PG og hvordan balansen påvirker vaping opplevelsen. Forholdet mellom VG til PG setter føringer for temperaturen som trengt for å gjøre smaken om til røyk form. VG og PG forholdet er også blant annet brukt til å velge en mest passende tank og coil til din vape, i tillegg til at det også bestemmer hvor intens den fysiske sensasjonen under røyking / vapingen blir. Desto mer VG e-smaken har desto mer røyk og mildere sensasjon, og jo mer PG det er i e-smaken desto mer intens smak.

Med dette anbefaler vi på det sterkeste at du prøver deg frem for å finne den perfekte balansen for deg, og for å finne type e-smak du liker best. Noen e-smak er søtere enn andre mens noen e-smak er intense.  

E-sigarettVape for nybegynnereVape guide