Vannpipe versus vapes og e-sigaretter

I løpet av de siste årene har røyking av vannpipe, vapes og e-sigaretter blitt veldig populære alternativer til tradisjonell røyking. I denne artikkelen vil vi sammenligne røyking av vannpipe med røyking av vapes og e-sigaretter.

Røyking av vannpipe

Vannpipe, også kjent som shisha og hookah, har eksistert i århundrer og har en lang kulturell historie i mange deler av verden. Det innebærer å røyke tobakk blandet med frukt melasse med tilsatt smak gjennom en vannpipe. Røyken passerer gjennom et vannkammer før den inhaleres, som kjøler røyken og gjør det lettere å inhalere.

Røyking av vapes og e-sigaretter

Vapes og e-sigaretter er elektroniske enheter som fordamper en væskeoppløsning (e-juice, også kjent som vape juice) som inneholder nikotin, smaksstoffer og andre kjemikalier. Vaping har blitt stadig mer populært blant mange, og spesielt blant unge voksne og tenåringer som et alternativ til å røyke tradisjonelle sigaretter.

Mens vaping ofte blir markedsført og referert til som et tryggere alternativ til røyking av tradisjonelle sigaretter, er det ikke uten risiko eller skade til helsen. E-juicen som brukes i vapes og e-sigaretter inneholder kjemikalier som propylenglykol og glyserin, som kan forårsake lungeirritasjon og betennelse. I tillegg har vaping blitt knyttet til lungeskade, som kan forårsake symptomer som hoste, brystsmerte og kortpusthet.

Sammenligning

Når man skal sammenligne røyking av vannpipe med røyking av vapes og e-sigaretter, er det klart at alle tre alternativene har sine egne unike bruksområder. Vannpipe røyking assosieres veldig ofte med «sosial røyking» og blir som regel brukt når man er i større sammentreff med familie, venner eller bekjente. På den andre siden er vape og e-sigarett røyking ikke nødvendigvis ment for sosial røyking, og kan veldig gjerne nytes alene.