Vannpipe eller Vape / E-sigaretter? - SmokeLab

Vannpipe vs Vape - Hva er forskjellen?

I denne bloggen ønsker vi å svare på et konkret spørsmål vi ofte får fra våre kunder: "Hva er forskjellen mellom vaping og vannpipe?"

For å kunne svare på det spørsmålet må vi se litt nærmere på de ulike type produkter. Vannpipe og vape faller begge under "røyke" produkter men er samtidig to helt forskjellig type produkter. I denne omgangen ønsker vi å svare på sentrale spørsmål som: Hvilke røyke metode er tryggest? Hvilke gir mest smak? Er den ene bedre enn den andre? Selv om veldig mange som røyker vannpipe ikke røyker vape, og motsatt, har de flere likhetstrekk vi ønsker å trekke fram i denne bloggen. 

Vannpipe og Vape:

Vannpiper er spesifikt laget for å røyke "shisha", eller vannpipe tobakk. Vannpipe tobakken pakkes inn i en vannpipe hode laget av leire, glass, silikon eller metall og er plassert på toppen av vannpipen pipen. "Pipen" er som regel laget av metall, plastikk eller glass og plasseres på toppen av en vannpipe vase som fylles med vann. Under en vannpipe sesjon vil vannpipe tobakk varmes av kullet til det punktet hvor vesken gjøres om til røyk og når det inhaleres går det gjennom pipen og vannet i vannpipe vasen for filtrering før det når ut av vannpipe slangen og til personen som røyker. Du kan lese vår komplette vannpipe guide her for instruksjon om hvordan bruke en vannpipe.

Vapes og Vape mods fungerer veldig annerledes. En elektrisk vape coil i en "tank", er brukt til å raskt varme vape juicen / smaken som går gjennom bomull rundt i coilen for å lage røyk eller damp. Dette skjer nesten umiddelbart når du inhalerer fra din vape eller e-sigarett. Det finnes mange forskjellige typer og du kan få kjøpt alt fra mindre vape pens til større vape mods men de bruker alle den samme teknikken for røyking. 

 Hva røyker du med vannpipe og vape?

Vannpipe tobakk er en blanding av tobakk blader, vegetarisk glyserin, søtningsmidler (type honning eller noe lignende) og smak tilsatt juice. Når vannpipe tobakken varmes opp av kullet vil glyserinen og den tilsatte smaken skape røyken mens tobakken gir en nikotin hit. 

Vape juicen består av vegetarisk glyserin, propylenglykol, nikotin, smak stoffer og søtningsmidler. Her vil vape coil kome i kontakt med smak miksen og lage store røyk mengder hvor den vegetariske glyserinen står for store deler av hvordan vapes lager store røyk mengder. 

I sammendrag er en av flere likhetstrekk mellom vannpipe og vape at de begge bruker vegetarisk glyserin til å lage de store røyk mengdene under røyke sesjonene. 

Vannpipe og Vape Kultur

Vannpipe røyking er sentrert rundt at det skal gjøres i en sosial setting og at det skal være en aktivitet man gjør med venner, familie og bekjente. Det er også veldig tydelig å se at det er lagt opp til en sosial opplevelse i de mange vannpipe kafeene rundt om i verden. Enda et bevis på dette er at veldig mange vannpipe også har tilrettelagt for at man kan koble til flere vannpipe slanger til en vannpipe slik at flere kan røyke samtidig. 

Vaping derimot er mer rettet mot personlig bruk, og mange av de som i dag benytter seg av vape eller e-sigaretter er eks sigarett røykere som ønsker å enten redusere antall sigaretter de røyker eller kutte det helt ut. Vape enheter er som regel deisgnet for personlig bruk og en ser sjeldent at man deler sin vape med andre.

E-sigarettVannpipeVannpipe eller e-sigarettVape